Krispkrämig smashad potatissallad

potatissallad

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Den här salladen är så otroligt god. Tänk dig krispig, rostad potatis vänd i en smakrik, citrondoftande krämig dressing och knapriga grönsaker. En fräsch vårsallad som passar lika bra på buffébordet som i matsäcken på utflykten. Om du önskar ett vegetariskt alternativ så går det jättebra att byta ut bacon till skivade, stekta champinjoner.

Ingredienser

6portioner

  • 1,2kg
    små potatisar (alt stora skurna i 4 cm bitar)
  • 3dl
    gräddfil
  • 2dl
    lätt cremé fraiche
  • 1dl
    majonnäs
  • 1msk
    grovkornig senap
  • 3msk
    dill, hackad (plus lite till garnityr)
  • 3msk
    gräslök, hackad
  • 1
    röd lök, hackad
  • 200g
    färska grönsaker i bitar tex rädisa, sparris, gurka
  • 120g
    bacon
  • 100g
    lagrad hårdost, riven
  • 1påse(ar)
    rucola
  • 1
    citron, det gula av skalet rivet
  • 4
    ägg
  • olivolja, salt, svartpeppar

Så lagar du

  1. Koka potatisarna i lättsaltat vatten så att de är just precis färdiga. Häll av vattnet och låt dem ånga av.
  2. Sätt ugnen på 230 grader vanlig värme.
  3. Lägg potatisarna i en ugnsform/långpanna. Tryck till dem med botten av ett glas så att de knosas ungefär till hälften. Strö på salt och peppar, ringla olja över alltihop. Se till att oljan hamnar runt om. Rosta potatisarna gyllene mitt i ugnen. Det tar cirka 30 minuter, men håll som vanligt koll eftersom det kan variera med olika ugnar. Vänd på potatisarna en gång när de fått färg.
  4. Under tiden: Strimla och stek bacon knaprigt, låt rinna av på hushållspapper eller galler.
  5. Koka äggen som du önskar dem. Jag brukar koka 5-7 minuter för mjukkokta.
  6. Blanda gräddfil, crème fraiche, majonnäs, senap, dill, gräslök, citronskal, röd lök och grönsaker. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg upp rucola på ett fat. Vänd den färdiga potatisen i dressingen och häll den ovanpå. Toppa med ost, bacon och äggklyftor. Garnera gärna med extra örter.

Dela det här receptet med dina vänner!