Lisas banana split

Publicerat:
2024-02-23Tillagningstid:
Det vilar något rosaskimrande över banana split, håller du inte med? Jag tänker rockabilly, sundaes och amerikanska diners. Men faktum är att denna klassiska desserts rötter går ännu längre tillbaka i tiden – över hundra år har den nämligen på nacken. Här kommer min hyllning till gamlingen. Let’s go bananas!
Ingredienser
4portioner
Chokladsås
- 100gmörk choklad (70% kakaohalt)
- 2,5dlvispgrädde
- 0,5dlkakao
- 1krmsalt
- 1msksmör
Stekta bananer
- 4ekologiska bananer
- 1dlråsocker
- 2dlfinhackade salta jordnötter
- vaniljglass
Så lagar du
- Grovhacka chokladen.
- Koka upp grädden, ta bort kastrullen från värmen, låt den svalna lite och rör ner chokladen tillsammans med kakao och salt.
- Rör om tills chokladen har smält och tillsätt därefter smöret under omrörning. Låt chokladsåsen svalna något.
- Skiva bananerna på längden och vänd dem med snittytan neråt i råsockret så ytan täcks helt av sockret.
- Smält smöret i en stekpanna och lägg i bananerna med sockersidan neråt.
- Stek dem på medelvärme i 1–2 minuter, eller tills de börjar få en gyllenbrun färg och sockret karamelliserats.
- Sprid under tiden ut nöthacket på en skärbräda och lägg bananerna med stekytan neråt så att nötterna fastnar på den karamelliserade ytan.
- Servera de nystekta bananerna med ljummen chokladsås och en god vaniljglass. Toppa eventuellt med mer nötter.