Lisas banana split

Lisas banana split

Publicerat:

Tillagningstid:

Det vilar något rosaskimrande över banana split, håller du inte med? Jag tänker rockabilly, sundaes och amerikanska diners. Men faktum är att denna klassiska desserts rötter går ännu längre tillbaka i tiden – över hundra år har den nämligen på nacken. Här kommer min hyllning till gamlingen. Let’s go bananas!

Ingredienser

4portioner

Chokladsås

  • 100g
    mörk choklad (70% kakaohalt)
  • 2,5dl
    vispgrädde
  • 0,5dl
    kakao
  • 1krm
    salt
  • 1msk
    smör

Stekta bananer

  • 4
    ekologiska bananer
  • 1dl
    råsocker
  • 2dl
    finhackade salta jordnötter
  • vaniljglass

Så lagar du

  1. Grovhacka chokladen. 
  2. Koka upp grädden, ta bort kastrullen från värmen, låt den svalna lite och rör ner chokladen tillsammans med kakao och salt. 
  3. Rör om tills chokladen har smält och tillsätt därefter smöret under omrörning. Låt chokladsåsen svalna något.
  4. Skiva bananerna på längden och vänd dem med snittytan neråt i råsockret så ytan täcks helt av sockret. 
  5. Smält smöret i en stekpanna och lägg i bananerna med sockersidan neråt. 
  6. Stek dem på medelvärme i 1–2 minuter, eller tills de börjar få en gyllenbrun färg och sockret karamelliserats.
  7. Sprid under tiden ut nöthacket på en skärbräda och lägg bananerna med stekytan neråt så att nötterna fastnar på den karamelliserade ytan.
  8. Servera de nystekta bananerna med ljummen chokladsås och en god vaniljglass. Toppa eventuellt med mer nötter.

Dela det här receptet med dina vänner!