Lyxiga havrebollar

Publicerat:
2023-11-09Tillagningstid:
Lena chokladbollar som doppas i choklad. Om du mixar havregrynen innan du blandar smeten så blir de riktigt saftiga!
Ingredienser
15portioner
- 250gsmör
- 10dlhavregryn
- 2-2,5dlsocker (justera sötma efter smak, jag har i 2 dl)
- 1dlchokladpulver (kan ersättas med 2 tsk kakao och 0,5 dl socker)
- 0,75dlgrädde eller mjölk
- 2tskvaniljsocker
- 1,5dlkokos till rullning
- 300gchoklad (mörk- eller vit choklad. Välj en sort eller mixa fritt)
Förslag på garnering
- finhackade nötter
- kokos
- smält choklad
- strössel
Så lagar du
- Lägg havregrynen i en matberedare och kör i 30 sekunder tills grynen blir smulor.
- Hacka smöret i tärningar och lägg det i matberedaren.
- Tillsätt socker, oboy eller kakao och vaniljsocker. Kör i ytterligare några varv, ca 1-2 min, tills allting blandas samman ordentligt.
- Häll sedan i mjölk eller grädden i omgångar samtidigt som maskinen är igång. Låt allting mixas samman i 1 min tills det är kladdigt.
- Ställ sedan smeten i kylen eller frysen för att stelna. I kylen tar det ca 1 timme och i frysen ca 30 min.
- När smeten är fast formar du bollar i önskad storlek. Lägg på ett fat och låt stelna en stund i kylen innan du doppar dem i choklad, ca 30 min.
- Förbered garneringen och ha det nära till hands.
- Smält choklad över vattenbad eller i micro. Doppa en boll i taget i smält choklad med hjälp av en gaffel. Låt överflödig choklad rinna av och lägg sedan på en bricka med bakplåtspapper.
- Strö över garnering innan bollarna stelnar. Om du ska ringla smält choklad över väntar du tills de stelnar först.
- Låt havrebollarna stelna i kylen. Sen är det bara att mumsa!