Mandeltårta med lingon

Publicerat:
2024-10-28Tillagningstid:
Ingredienser
8 - 10portioner
- 300gmandelmassa, gärna lyx med 60% mandel
- 2ststora äggvitor
- 0,5burk(ar)dulce de leche, söt kondenserad och karamelliserad mjölk à ca 400 g
- 2,5dlvispgrädde
- 20gmörkchoklad
- 1dlfrysta lingon
Så lagar du
Dulce de leche
- Koka burken med kondenserad mjölk oöppnad i en kastrull som rymmer mycket vatten så att det täcker hela burken, låt småkoka i 2-3 timmar beroende på hur tjock kola du vill ha, fyll på med vatten om det behövs. Låt svalna innan du öppnar burken.
Mandeltårta med lingon
- Sätt ugnen på 200°. Rita en cirkel 20–22 cm i diameter.
- Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna (ovispade). Rör till en jämn smet. Du kan också finfördela mandelmassan i matberedare tillsammans med äggvitorna.
- Bred ut smeten jämnt innanför cirkeln på bakplåtspapperet. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills den börjar få lite färg. Låt svalna.
- Dra av bakplåtspapperet och lägg upp tårtbottnen på ett fat.
- Bred ut dulce de leche över bottnen. Vispa grädden och fördela den över.
- Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn. Ringla den smälta chokladen över grädden med en tesked eller i spritspåse. Toppa till sist med de frysta lingonen.