Minipavlova med bakad rabarber och pistagegrädde

Minipavlova med bakad rabarber och pistagegrädde

Publicerat:

Tillagningstid:

Festa till det med en pavlova i pingst. Pavlova är en dessert med marängbotten som här har fått en ny vårig skrud med pistagegrädde och apelsinbakad rabarber. Rabarbern går också alldeles utmärkt att äta med lite glass en ljummen vårkväll.

Ingredienser

6portioner

Maräng

  • 3
    äggvitor
  • 2dl
    strösocker
  • 1tsk
    vitvinsvinäger

Bakad rabarber

  • 300g
    rabarber
  • 0,75dl
    strösocker
  • 1
    vaniljstång
  • 1
    apelsin, saft och zest
  • 50g
    smör

Pistagegrädde

  • 100g
    pistagekräm
  • 100g
    mascarpone
  • 2dl
    vispgrädde
  • 1msk
    florsocker

Till garnering

  • 0,5dl
    pistagenötter, hackade
  • Några kvistar mynta

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 125°. 
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. 
  3. Tillsätt socker och vinäger och vispa till en slät marängsmet. 
  4. Spritsa eller klicka ut sex runda ringar på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Sätt plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 100°. Grädda cirka 1 ½ timme. 
  6. Låt marängerna kallna på galler.

Bakad rabarber

  1. Sätt ugnen på 180°. 
  2. Ansa, skölj och skär rabarbern i ca 10 cm långa bitar. 
  3. Lägg i en smord ugnsform och strö över socker. 
  4. Skrapa vaniljen ur vaniljstången och lägg på. 
  5. Ringla över apelsinsaft och zest. 
  6. Blanda allt med händerna och klicka tills sist över smöret. 
  7. Ställ in i ugnen 20–30 min, tills rabarbern mjuknar. Ös då och då med vätskan.

Pistagegrädde

  1. Lägg hälften av pistagekrämen, kall mascarpone, kall grädde och florsocker i en skål och vispa tills fluffigt och mjuka toppar (resterande pistagekräm läggs i i spritspåse). 
  2. Obs! Vispa inte för mycket, då blir det grynigt och för hårt och tjockt.

Servering

  1. Toppa marängerna med spritsad pistagekräm, rabarber, pistagegrädde, pistagenötter och mynta precis före servering.

Dela det här receptet med dina vänner!