Minipavlova med bakad rabarber och pistagegrädde

Publicerat:
2024-05-15Tillagningstid:
Festa till det med en pavlova i pingst. Pavlova är en dessert med marängbotten som här har fått en ny vårig skrud med pistagegrädde och apelsinbakad rabarber. Rabarbern går också alldeles utmärkt att äta med lite glass en ljummen vårkväll.
Ingredienser
6portioner
Maräng
- 3äggvitor
- 2dlströsocker
- 1tskvitvinsvinäger
Bakad rabarber
- 300grabarber
- 0,75dlströsocker
- 1vaniljstång
- 1apelsin, saft och zest
- 50gsmör
Pistagegrädde
- 100gpistagekräm
- 100gmascarpone
- 2dlvispgrädde
- 1mskflorsocker
Till garnering
- 0,5dlpistagenötter, hackade
- Några kvistar mynta
Så lagar du
- Sätt ugnen på 125°.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum.
- Tillsätt socker och vinäger och vispa till en slät marängsmet.
- Spritsa eller klicka ut sex runda ringar på en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 100°. Grädda cirka 1 ½ timme.
- Låt marängerna kallna på galler.
Bakad rabarber
- Sätt ugnen på 180°.
- Ansa, skölj och skär rabarbern i ca 10 cm långa bitar.
- Lägg i en smord ugnsform och strö över socker.
- Skrapa vaniljen ur vaniljstången och lägg på.
- Ringla över apelsinsaft och zest.
- Blanda allt med händerna och klicka tills sist över smöret.
- Ställ in i ugnen 20–30 min, tills rabarbern mjuknar. Ös då och då med vätskan.
Pistagegrädde
- Lägg hälften av pistagekrämen, kall mascarpone, kall grädde och florsocker i en skål och vispa tills fluffigt och mjuka toppar (resterande pistagekräm läggs i i spritspåse).
- Obs! Vispa inte för mycket, då blir det grynigt och för hårt och tjockt.
Servering
- Toppa marängerna med spritsad pistagekräm, rabarber, pistagegrädde, pistagenötter och mynta precis före servering.