Nässelgnocchi med bacon, brynt salviasmör och citron

Publicerat:
2023-04-26Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Gnocchi:
- 800gskalad potatis (mjölig sort)
- 1/2msksalt
- 1ststort ägg
- 4-5dlvetemjöl
- 200 gnässlor
Till servering:
- 1/2paketbacon
- 50gfärsk bladspenat
- 30gvästerbottensost
- 50gsmör
- 20stblad salvia
- 1stekologisk citron, rivet skal
- 1dlgrovhackade rostade hasselnötter
- flingsalt och svartpeppar
Så lagar du
1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och låt dem koka 1-2 min. Ta upp nässlorna med en hålslev, låt svalna och krama ur överflödig vätska. Finhacka nässlorna.
2. Skala och koka potatisen mjuk i osaltat vatten. Häll av vattnet och passera potatisen genom potatispress. Tillsätt nässlor, ägg och salt. Blanda i mjölet lite i taget och arbeta samman till en deg. Mängden mjöl kan variera lite beroende på vilken sorts potatis du använder.
3. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Forma gnocchi-degen till runda små kulor, ca 1 1/2 cm i diameter. Ha rejält mjölade händer så blir det enklare. Koka gnocchin i omgångar 1-2 min tills de flyter upp till ytan. Häll 2 msk olivolja över den nykokta gnocchin och lägg i en gryta med lock så håller den sig varm utan att klibba ihop.
4. Smält smöret i en stekpanna på svag värme tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Det tar bara någon minut. Ta bort smöret från värmen och lägg ner salviabladen. Rör om (det kommer fräsa lite) och låt stå cirka 5 minuter.
5. Strimla baconet och knaperstek strimlorna i en panna med lite fett, låt rinna av hastigt på hushållspapper.
6. Hetta upp smöret i stekpannan igen tillsammans med gnocchin och vänd runt så att gnocchin värms upp och täcks av det brynta smöret. Toppa med bacon, spenat, hasselnötter, rivet citronskal, riven ost och vänd runt alltsammans. Smaka av med salt och peppar och servera genast, gärna med lite extra ost på toppen.