Pasta Cacio e pepe

Pasta på en tallrik med ost och peppar

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktigt klassisk italiensk pastarätt, cacio e pepe, eller ost och peppar på svenska. Bara fyra ingredienser och det är i enkelheten som det geniala ligger. Tricket är att använda en del av pastavattnet till såsen samt att röra nästan konstant i pannan likt en risotto och resultatet blir fantastiskt när du får till krämigheten.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    spaghetti
  • 1msk
    hela svartpepparkorn
  • 300g
    pecorinoost, riven (gärna pecorino romano)
  • salt

Så lagar du

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i pastan och koka ca 3 minuter kortare än vad som står angivet på förpackningen.
  2. Stöt svartpepparn väl i en mortel. Lägg hälften av pepparn i en djup stekpanna och rosta pepparn varsamt så att alla aromer kommer fram.
  3. Tillsätt 3-4 dl av pastavattnet i stekpannan. Låt koka ihop under ett par minuter och lyft över pastan från kastrullen när det är ca 3 minuter kvar av den på förpackningen angivna tiden, lägg den direkt i pannan med svartpepparvattnet, spara resten av pastavattnet.
  4. På samma sätt som när man kokar risotto i buljong ska pastan få koka in i svartpepparvattnet, låt koka i ca 2-3 minuter och rör om hela tiden. Detta gör att stärkelsen från pastan utsöndras och att det till slut blir en krämig sås. Tillsätt mer vatten från pastavattnet om det behövs.
  5. När vattnet nästan kokat in och pastan är färdigkokt, stäng av värmen och låt den svalna några sekunder.
  6. Tillsätt den rivna osten, rör hela tiden tills det blir en krämig konsistens. Om det blir lite torrt, tillsätt en skvätt pastavatten. Blanda ihop tills den är helt krämig och len.
  7. Smaka av om det eventuellt behövs mer peppar. Servera direkt!

Dela det här receptet med dina vänner!