Picklad vit sparris med brynt smör, forellrom och rågkrutonger

Publicerat:
2024-03-25Tillagningstid:
Sparristider! Få primörer väcker så mycket känslor som sparris. Ett efterlängtat vårtecken i grönsaksdisken. Ljuvliga att bara koka lite lätt och äta med smör men det går också att göra annat gott. De här picklade sparrisarna har en härlig crunch och syra och kan förberedas i god tid innan middag.
Ingredienser
4portioner
- 400gfärsk vit sparris
- 2dlvatten
- 1dlvitvinsvinäger
- 3msksocker
- 0,5tsksalt
- 100gsmör
- 50gforellrom
- 1dlsmetana
- 2skivor grovt rågbröd
Så lagar du
- Koka upp vatten, vinäger, socker och salt tills allt löst sig. Låt svalna och ställ kallt.
- Skala sparrisen väl med en potatisskalare. Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt sparrisarna när vattnet kokar och koka 3 - 4 minuter.
- Häll av sparrisen och lägg ner dem varma i den kylskåpskalla lagen. Ställ åt sidan – gärna i kylen. Låt sparrisen marineras i cirka 1 - 2 timmar.
- Skär rågbröd i små tärningar. Stek i smör tills de är frasiga. Lägg upp på hushållspapper.
- Bryn smöret i en liten kastrull under ständig omrörning.
- Ta upp sparrisen ur lagen och lägg på ett uppläggningsfat.
- Slå över brynt smör, Klicka på smetana och forellrom. Strö över krutongerna.