Saftiga saffranskringlor med blåbär och mandelmassa

Saftiga saffranskringlor med blåbär och mandelmassa.

Publicerat:

Tillagningstid:

De här kringlorna har en krämig fyllning som gör dem underbart saftiga. Blåbär och mandelmassa ger en härlig smakbrytning av sött och syrligt. Citron och kardemumma är goda smakkompisar till, men anpassa smaksättningen efter din egen smak. Kanel och mandelmassa är en annan ljuvlig smakkombo. Jag kalljäser gärna degen i kylen över natten, det gör degen lättare att kavla och hantera. Receptet är för ca 25 st kringlor.

Ingredienser

  • 5dl
    mjölk (3%)
  • 3påse(ar)
    saffran (kuvert)
  • 1,5dl
    strösocker
  • 50g
    jäst
  • 1tsk
    salt
  • 1dl
    vispgrädde
  • 16-17dl
    vetemjöl
  • 200g
    smör, mjukt

Fyllning:

  • 200g
    smör, rumstempererat
  • 200g
    mandelmassa, riven
  • 2dl
    fast blåbärssylt
  • 2msk
    vetemjöl
  • 1msk
    kardemumma, mortlad
  • 1st
    citron, det gula av skalet rivet
  • 1st
    ägg till pensling
  • Topping, pärlsocker eller hackad mandel

Så lagar du

1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.

2. Blanda mjölk och saffranssocker, låt dra ett tag (har du bråttom värm till 37° så går det fortare att jäsa).

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Tillsätt resterande mjölk, socker, salt och grädde.

4. Tillsätt mjöl och smör i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt med plastfolie över natten i kyl (eller 1 timme under bakduk om du bakat på varm degvätska).

5. Vispa ihop samtliga ingredienser till fyllning med elvisp. 

6. Ta fram och dela degen i två delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 50x30 cm.

Kringlor: 

Bred på fyllning på halvan, var försiktig så det inte är för mycket fyllning i bullarna, vik ihop till cirka 25x15 cm. Skär i 3 cm breda strimlor och snitta dem längst med men lämna ett par centimeter så de sitter ihop. Snurra ihop degstrimlorna och forma till kringlor.

Katter: 

Bred fyllning på 2/3 av degplattan. Vik ihop som ett treslag. Kavla ut degen något på längden. Skär i ca 3 cm breda strimlor. Ställ dem upp och rulla ihop från varsitt håll till katter. 

Lägg på bakpappersklädd plåt och jäs 20 minuter under duk.

7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla katterna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Om du vill kan du även pensla kringlorna med smält smör efter gräddningen och doppa dem i strösocker. 

8. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti. Om du vill ha extra glansiga och saftiga bullar kan du nu pensla dem med sockerlag (koka upp 1 dl vatten med 1 dl strösocker och valfria kryddor, låt svalna) eller smält smör.

Dela det här receptet med dina vänner!