Spaghetti med agretti och sardeller

Publicerat:
2024-03-06Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 250gagretti
- 400gspaghetti eller linguine
- 2mskolivolja
- 2vitlöksklyftor
- 3-4sardeller, eller 1 msk colatura di alici (italiensk fisksås)
- chiliflakes
Pangrattato
- 1dlpanko
- 1vitlöksklyfta
- 2-3mskolivolja
Så lagar du
- Börja med att förbereda din pangrattato:
- Skala vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Tillsätt vitlöksklyftan och stek i ett par minuter.
- Ta bort klyftan och häll i panko och stek gyllene under omrörning. Krydda med flingsalt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
- Skölj och ansa agretti ordentligt. Ta bort alla hårda stjälkar. Koka agretti i 5 -6 minuter i saltat vatten.
- Skala och hacka vitlöken. Hetta upp olivolja och tillsätt vitlök, chiliflakes och sardeller. Låt sardellerna smälta i oljan innan du lägger i agretti (om du använder colatura; tillsätt den mot slutet av tillagningen). Stek någon minut så agrettin tar smak. Ställ åt sidan.
- Koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt anvisningar på paketet. Smaka av mot slutet så den fortfarande är al dente. Spara ca 1 dl kokvatten och häll av i ett durkslag.
- Sätt tillbaka stekpannan på värme. Tillsätt ett par matskedar kokvatten och rör sedan ner pastan (tillsätt mer kokvatten om det behövs).
- Servera pastan beströdd med pangrattato.