Vegetarisk råbiff med tryffelkräm, hasselnöt och palsternacka

Råbiff på rödbeta

Publicerat:

Tillagningstid:

Är det en råbiff när rätten är vegetarisk och rödbetan dessutom är tillagad? Äsch, spelar väl ingen roll! Det här är ändå en rätt som ser ut som en råbiff och har klassiska råbiffsmaker som dijon och lök. Det är också en rätt som ropar Höst! med hög röst och som har djupa, mulliga smaktoner som i alla fall får mig att tänka på djupa skogar och roströda höstlöv. Vill man ha en lite krämigare konsistens kan man blanda ner mosad avokado eller lite majonnäs med rödbetorna och det går också fint att mixa betorna om man tycker om en slätare tartar. Tillbehören går ju självklart fint att byta ut!

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    färska rödbetor
  • 1msk
    olivolja + 1 nypa flingsalt till ugnsbakning
  • 1
    schalottenlök
  • 1msk
    olivolja
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1
    citron, skal och saft
  • ca 1tsk
    flingsalt
  • nymald svartpeppar
  • ev 1
    avokado eller 2 msk majonnäs

Tryffelkräm

  • 1
    helt ägg, rumsvarmt
  • 1
    äggula
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 1tsk
    vitvinsvinäger
  • 1tsk
    salt
  • ca 2 ½dl
    rapsolja
  • 1tsk
    tryffelolja
  • nymald svartpeppar

Topping och garnityr

  • 1-2
    palsternackor
  • 1liter
    frityrolja eller solrosolja
  • 1dl
    rostade hasselnötter
  • ½dl
    hasselnötskräm + 2–3 msk creme fraiche
  • 1ask(ar)
    vattenkrasse eller grönkålsskott
  • 4-8
    tunna skivor levainbröd
  • ruccolasallad
  • picklad svamp (se relaterat recept)

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala rödbetorna och skär dem i klyftor. Lägg rödbetorna i en ugnsfast form och blanda med olivolja och lite salt. Ugnsbaka i cirka 40 minuter tills de är genommjuka och låt dem svalna.
  3. Gör undertiden tryffelkrämen. Mixa ihop ägg, dijon, vinäger och salt i en mixerkanna. Tillsätt oljan i en tunn stråle och fortsätt mixa tills du har en tjock kräm. Smaksätt med tryffelolja och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Lägg ca 1 dl i en spritspåse.
  4. Hacka de avsvalnade betorna i fina små tärningar. Skala och hacka löken. Blanda rödbetorna med lökhack, senap och citron (zest och saft) och smaka av med salt och peppar. Blanda ner finhackad avokado eller majonnäs om du vill ha en krämigare tartar.
  5. Lägg upp tartaren på tallrikar, gärna med en utstansningring.
  6. Fritera palsternackan. Skala palsternacka och hyvla den i tunna skivor. Hetta upp olja i en kastrull till 180 grader. Fritera palsternackan tills den är krispig. Lägg upp på hushållspapper.
  7. Mixa nötkrämen och blanda med creme fraiche till en len kräm. Smaka av med salt. Lägg gärna i spritspåse. Hacka hasselnötterna.
  8. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek brödskivorna gyllene i smör eller olivolja.
  9. Garnera rödbetstartaren med dina tillbehör och servera med nystekta bröd. Ringla över olivolja.

Recept på pickad svamp hittar du här.

Dela det här receptet med dina vänner!