Vinpocherad lax

Publicerat:
2024-03-25Tillagningstid:
Att man bara pocherar laxen lätt på inte allt för stark värme gör att den blir så saftig, smakrik och ljuvligt silkeslen. Vinet ger smak och syra men går att ersättas med vatten och istället kan man öka mängden citronsaft.
Ingredienser
4portioner
- 2citroner
- 1,5dlvitt vin
- 1schalottenlök
- 2vitlöksklyftor
- 1knippa(or)bladpersilja
- 1knippa(or)dill
- 600glax i portionsbitar
- salt och peppar
- olivolja
Så lagar du
- Zesta citronerna och spara skalet. Pressa ur saften ur en citron och skär den andra i skivor.
- Skala och skär lök och vitlök i tunna skivor.
- Häll upp vin och citronsaft i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt lök, vitlök, citronskivor, hälften av persiljan och dillen.
- Koka upp och sänk värmen så vätskan endast sjuder.
- Salta och peppra laxen. Lägg ner i vätskan och låt sjuda i vätskan i ca 5 minuter. Dra av från värmen.
- Lägg upp på tallrik tillsammans med ugnsrostade primörer med citrondipp.
- Strö över citronzest, hackad dill och persilja. Ringla gärna över lite god olivolja. Smaksätt med salt och peppar.