Vitello tonnato på kalvstek med rostade körsbärstomater

Kalvfile med tonfisksås och rostade röda tomater ovanpå en ljusgrön tallrik.

Publicerat:

En klassisk kalasrätt från Piemonte som aldrig blir omodern. Kombinationen varsamt tillagad kalv och krämig tonfisk med massa sälta från kapris och sardeller gör alltid succé. Rätten är lätt att förbereda till stora fester och äts kall så att värden eller värdinnan hinner kamma håret också. Gör kalvsteken dagen innan för bäst resultat eller byt mot rostbiff av bra kvalitet om du känner dig avskräckt av en stor stek i ugnen.

Ingredienser

10portioner

  • 800g
    kalvstek
  • 2msk
    olivolja
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 2kvist(ar)
    rosmarin
  • skal från 1 citron
  • salt och peppar

Tonnato-sås:

  • 1burk(ar)
    tonfisk
  • 4st
    sardeller
  • 2msk
    kapris + 2 msk kaprisspad
  • 2msk
    pressad citronsaft
  • 1 äggula och 1 dl olivolja (alternativt ca ½ - 1 dl majonnäs)
  • 1/2dl
    köttbuljong eller spad från kalvsteken

Tillbehör:

  • 3msk
    kapris
  • några kvistar ruccola
  • rostade tomater, se recept

Så lagar du

Uppskattad tillagningstid: 20 minuter tillagning plus några timmar i ugnen. 

1. Värm ugnen till 140 grader. 

2. Gnid in köttet med olivolja, vitlök, rosmarin, citron, salt och peppar. Lägg på en plåt och sätt in i ugnen. Stek i ca 1 timme och 15 min eller till en innertemperatur av 62 grader. Ta ut och lägg på ett galler och låt svalna helt. Ta tillvara på köttsaften från plåten. Svep in köttet i en kökshandduk eller liknande. Gör köttet i god tid, gärna dagen innan. 

3. Mixa alla ingredienserna till såsen. Smaka av noga.

4. Skiva köttet och lägg upp på fat. Ringla över såsen.

5. Garnera med tomater, kapris och ruccola. Servera köttet svalt. 

Dela det här receptet med dina vänner!