Vitello tonnato på kalvstek med rostade körsbärstomater

Publicerat:
2023-05-03En klassisk kalasrätt från Piemonte som aldrig blir omodern. Kombinationen varsamt tillagad kalv och krämig tonfisk med massa sälta från kapris och sardeller gör alltid succé. Rätten är lätt att förbereda till stora fester och äts kall så att värden eller värdinnan hinner kamma håret också. Gör kalvsteken dagen innan för bäst resultat eller byt mot rostbiff av bra kvalitet om du känner dig avskräckt av en stor stek i ugnen.
Ingredienser
10portioner
- 800gkalvstek
- 2mskolivolja
- 2klyfta(or)vitlök
- 2kvist(ar)rosmarin
- skal från 1 citron
- salt och peppar
Tonnato-sås:
- 1burk(ar)tonfisk
- 4stsardeller
- 2mskkapris + 2 msk kaprisspad
- 2mskpressad citronsaft
- 1 äggula och 1 dl olivolja (alternativt ca ½ - 1 dl majonnäs)
- 1/2dlköttbuljong eller spad från kalvsteken
Tillbehör:
- 3mskkapris
- några kvistar ruccola
- rostade tomater, se recept
Så lagar du
Uppskattad tillagningstid: 20 minuter tillagning plus några timmar i ugnen.
1. Värm ugnen till 140 grader.
2. Gnid in köttet med olivolja, vitlök, rosmarin, citron, salt och peppar. Lägg på en plåt och sätt in i ugnen. Stek i ca 1 timme och 15 min eller till en innertemperatur av 62 grader. Ta ut och lägg på ett galler och låt svalna helt. Ta tillvara på köttsaften från plåten. Svep in köttet i en kökshandduk eller liknande. Gör köttet i god tid, gärna dagen innan.
3. Mixa alla ingredienserna till såsen. Smaka av noga.
4. Skiva köttet och lägg upp på fat. Ringla över såsen.
5. Garnera med tomater, kapris och ruccola. Servera köttet svalt.